Aasia 2008
keskiviikko 11. kesäkuuta 2008


Julkaistu kello 8.28

Tänään botskilla oli meidän lisäksi pari espanjalaista lupakirjasukeltajaa ja läjä paikallisia testaamassa laitesukellusta sekä snorkkelointia. Liikuimme isommassa ryhmässä Hungin johdolla ja Laura sekä Joseph vahtivat espanjooleja. Alkumatka oli pienimuotoista kaaosta kun uudet tulokkaat kouhottivat menemään välittämättä sen paremmin ohjeista kuin koralleistakaan. Meinasi vähän itseäkin alkaa jännittämään kun joutui varomaan holtittomasti käyttäytyviä sukelluskumppaneita. Nähtiin taas muutamat lionfishit (kuva), joita ei todellakaan parane mennä sorkkimaan. Kipu voi olla niin sietämätön, että tajua voi riipiä jo veden alla. Vaikka vedestä selviäisikin tajuisaan niin sairaalareissu on välttämätön. Ne eivät kuitenkaan hyökkäile sumeilematta päin vaan ovat joko tyynesti paikallaan tai poistuvat lipuen korallien suojiin. Tällä kertaa nähtiin myös white spotted pufferfish (kuva) eli tuttavallisemmin yksi pallokalalajeista. Lisäksi erittäin yleinen, mutta arka saddle toby (kuva) tuli kerrankin kuvausetäisyydelle. Tämäkin komeilla silmämeikeillä varustettu otus kuuluu pufferfishien sukuun. Piirretystäkin tuttu clownfish eli suomeksi vuokkokala on erittäin yleinen näky. Ne hengaavat symbioosissa merivuokkojen kanssa ja sujahtavatkin vaaran uhatessa myrkyllisen korallieläimen suojiin. Kala taas vastapalveluksena pudottelee ruokaa merivuokolle. Monesti ne eivät säiky kameraa vaan jäävät jämerästi vartioimaan vuokon läheisyyteen. Jotkut tekevät jopa hyökkäisliikkeitä kohti sukeltajaa, joten kovin pienellä itseluottamuksella niitä ei ole varustettu. Toisella sukelluksella Hung pongasi taas maasta "roskan", joka osoittautuikin lähemmin tarkasteltuna hiekkaan kaivautuneeksi sand morayksi eli mureenaksi. Siinä se pojotti ruoan toivossa, lieköhän saanut sapuskaa. Erikoisin fisu tällä reissulla oli ehdottomasti musta lionfish (kuva). Todella vaikuttava näky pitkine mustine piikkeineen. Myös pieni punapilkullinen oshima's porcelain crab (kuva) kävi heiluttelemassa meille saksiaan. Lopussa Hung taas viuhtoi käsillään: cuttlefish (kuva) tiedossa. Hetken sai taas katseellaan haravoida, jotta löysi täydellisesti maastoon sulautuvan otuksen. Liikkuessaan se vaihtoi väriään hiekka- ja korallikuvioista meduusaa muistuttavaan, läpikuultavaan väriin. Sukellukset menivät taas erinomaisesti ja nyt tasapainottelu kameran kanssa korallien keskellä onnistuu vähän paremmin kuin aikaisemmin. Alettiin vöyhkätä kauempana sijaitsevasta sukelluskohteesta, joten ehkä ei vielä perjantaina lähdetäkään täältä pois jos kuljetukset järjestyvät. Aikasemmin mielessä pyörinyt Vietnamin sademetsävisiitti saa jäädä ja jatketaan suoraan Saigoniin eli Ho Chi Minh Cityyn. Viisumi menee nimittäin vanhaksi 23. päivä. Liitteenä on vedenalaiskuvien lisäksi myös joitakin pärstäkuvia. Ensimmäisessä kuvassa poussataan sukellusmestari-Hungin kanssa. Kahdessa muussa kuvassa on veneen- ja sukelluskerhon henkilökuntaa.

Paikka: Nha Trang, Vietnam
Paikallinen aika:
Kirjoittaja:

Ladataan kommentteja Ladataan valokuvia

{{ comment.AuthorName }} @ {{ comment.Published }}

{{ comment.Content }}

Vastaus

{{ comment.Reply }}


Julkaistu kello 12.33

Nörtättiin tovi hotellin aulassa kun känny-yhteys on täällä Nha Trangissa naurettavan hidas. Outoa sinäänsä, että Quy Nhonissa, joka ei ole turistikeskus, oli paljon nopeammat yhteydet. Lähdettiin harrastamaan kulttuuria ja ajeltiin taksilla Nha Trangin pohjoisosaan. Siellä sijaitsee paikallisen valokuvaajan, Long Thanhin, galleria. Kaikki valokuvat olivat mustavalkoisia eikä siellä paljon värejä kaivannut. Vietnamilaisista kertovat kuvat olivat vaikuttavia ja ne käsittelivät muun muassa työtä, ihmisiä ja maaseutua. Ihmisissä käytiin läpi koko elinkaari pikkukersoista raihnaisiin vanhuksiin ja kuvista paistoi läpi sekä ilo että suru. Joukossa oli myös joitakin otoksia, jotka eivät ole sidottuja aikaan tai paikkaan. Kuvia oli ehkä hieman liikaa, sillä osa oli sijoitettu lattiatasolle. Jäimme myös kaipaamaan kuvien takana olevia tarinoita - nyt tarjolla oli pelkästään visuaalinen elämys, vaikka ainesta olisi varmasti paljon enempäänkin. Olemme aikaisemmin naureskelleet sitä, kuinka kaupungeista ei tarvitse ajaa kuin pari kilometriä sivuun kun törmää maaseutuun. Nha Trang vetää tässä kyllä pohjat. Huomaa kyllä, että tämä on rantalomakohde, sillä "turistikeskustasta" ei tarvitse mennä kuin 1,5 kilometriä niin on kuin siirtyisi toiseen kaupunkiin. Mekin keskitymme nyt löhöilyyn ja helppoon ruokailuun, mutta jos haluaa löytää halpoja ravintoloita ja kauppoja, kannattaa harkita kaupungin pohjoisosaa. Tarjontaa näytti ainakin riittävän. Niin ja nyt ollaan taas syömässä, mutta kirjoitus osoittaa gallerian sijainnin.

Paikka: Nha Trang, Vietnam
Paikallinen aika:
Kirjoittaja:

Ladataan kommentteja Ladataan valokuvia

{{ comment.AuthorName }} @ {{ comment.Published }}

{{ comment.Content }}

Vastaus

{{ comment.Reply }}


Julkaistu kello 14.08

Ravintolamussuttelun jälkeen kävimme hakemassa marketista vettä. Tarkoitus oli ostaa myös pullonavaaja, mutta ei siellä ollut kuin suuri viinipullon- ja korkinavaajayhdistelmä, joka olisi ollut ehkä vähän liioittelua. Siinä paluumatkalla Hise oivalsi, että täällä rienaa livenä yksi internetistä tuttu ilmiö: roskaposti. Et pysty kävelemään 50 metriä ilman, että joku kysyy sinulta jotain. Ja jos kävelet kilometrin, saat vastata miljoona kertaa "ei kiitos". Osta kirjoja? Osta tupakkaa? Osta karttoja? Osta taidetta? Vuokraa mopo? Tarvitseko kyytiä? Tule syömään? Tule juomaan? Kaikkein parhain ja epätoivoisin: osta jotain? Osa varmaan tietää netissä kiertävän videon, jossa miehen elämä täyttyy puheeksi muutetusta roskapostista. Täällä meininkin on jotakuinkin sama. Roskapostit sentään voi suodattaa, mutta kun ukko "spämmää" nenän edessä niin kaikki tulee suoran korviin. Käytiin pyörähtämässä sukelluskerholla tarkoituksena hakea Lauralta sukellustietokone lainaan. Laura ei ollut vielä konetta tuonut, mutta hän sanoi tulevansa viiden minuutin päästä kerholla joten jäimme odottelemaan. Alunperin Laura ja Josephin piti pitää huominen vapaana, mutta vesipedot eivät maltta pysyä vedestä poissa joten he tulevat veneelle ja saan sukellusvärkin aamulla. Päivällä kiihytettiin Lauraa kysymällä, että onko Nha Trangilla kauempana olevia sukelluskohteita. Ja täällähän on. Lighthouse-niminen kohde sijaitsee kauempana merellä 1,5 tunnin venematkan päässä. Kaikki sanoivat, että se olisi Nha Trangin hienoin sukelluskohde, mutta syrjäisen sijaintinsa takia siellä käy vähemmän sukeltajia kuin läheisellä Mun-saarella. Kyselimme nyt, että pystyisimmekö tekemään perjantain viimeiset sukellukset Lighthousella. Ongelmia on kaksi: meidän on maksettava speedboat, sillä kerhon veneellä ei voi sinne mennä (ilmeisesti kurssilaisten takia). Toinen ongelma muodustuu siitä, että paikassa on vaikea navigoida, joten mukaan on saatava kokenut konkari. Laura sanoi tulevansa mukaan maksavana sukeltajana, joten venevuokra jakautuisi kolmelle. Paikan vanha vietnam-jermu taas sytytti kirkkaan pilkkeen silmäkulmaansa ja tarjoutui vapaaehtoiseksi mestariksi meitä opastamaan. Oli siinä melkoinen selitys käynnissä, kun kaikki puhuivat sekaisin suomea, englantia ja vietnamia. Pitää vielä huomenna sopia asioista tarkemmin kun selviää, että kuinka moni oikeasti haluaisi lähteä Lighthouselle. Tarjolla pitäisi olla muun muassa avovedessä leijuvia 30 senttisiä merietanoita ja parimetrisiä barracudia. Kunnon säätö sukelluksen loppuhuipennukseksi :D Nytpä sitä taas joutaakin röllöttää tovin telkkarin ääressä ja sitten onki jo ruettava körmölleen. Eli huomiseen.

Paikka: Nha Trang, Vietnam
Paikallinen aika:
Kirjoittaja:

Ladataan kommentteja Ladataan valokuvia

{{ comment.AuthorName }} @ {{ comment.Published }}

{{ comment.Content }}

Vastaus

{{ comment.Reply }}